PROGRAM MODÜLÜ: GENEL
VERSİYONU: ETA:SQL – ETA:V8-SQL
Soru:
Kanuni zorunluluktan dolayı alınan dökümlerde “MERSİS NUMARASI” nın çıkması nasıl sağlanır? (Ücret pusulası, bordro icmali, fatura, e-fatura dökümü gibi).
Cevap:
Versiyon yenileme işlemi yapılır. Şirket Bilgileri modülünde Kart Tanımları / İşyeri / Şube Kart Tanımları / Eski Kart bölümünden ilgili işyeri şube kartına girilir. (Genellikle MERKEZ kartı) Muhtelif Bilgiler sayfasında bulunan MERSİS NO tanımlanır. Bu tanımlamadan sonra bordro icmali, ücret pusulası gibi dökümlerde mersis nosunun çıkması sağlanmış olur. Diğer matbu dökümlerde dizayna ilave edilmesi gereklidir. E-Fatura için ise E-Fatura modülünde / Servis / Sabit Tanımlar İşletme Bilgileri bölümünde Mersis No tanımlanır.
Soru:
Kısayol tanımları nasıl yapılır?
Cevap:
Kısayol tanıtılacak modüle girilir. Yardım / Modüle Ait Kısayol Tanımları bölümüne girilir. Hızlı ulaşılmak istenen başlıklar çift tıklanarak seçilir. F2-Kaydet butonu ile işlem kayıt edilir. Kısayol kullanmak için herhangi bir modülde iken Ctrl+F10 tuşlarına basılır. Açılan pencereden tanımlanan kısayol seçilir.
Soru:
Windows 7 işletim sistemlerinde masaüstünde EtaSql ve Etasqlsys kısayolları var. Etasqlsys’ye girilebiliyor. Fakat Etasql kısayolunda hatalı konfigürasyon mesajı veriyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Etasql kısayolunda, sağ tuş özellikler yapılır. Burada uyumluluk sekmesine girilir. Bu programın çalıştırılacağı uyumluluk modu işareti kaldırılır.
Soru:
Raporlamalarda 1. Değer kısmına yazılan bir değeri 2. Değer kısmına kolayca nasıl aktarabilirim?
Cevap:
İmleç 1. Değerin üzerindeyken Ctrl ile birlikte + tuşuna basılır. 1. Değerdeki bilgiler 2. Değer alanına kopyalanmış olur.
Soru:
Herhangi bir rapor ekranda görüntülenmek istendiğinde boş, gri bir ekran geliyor. Ne yapabilirim ?
Cevap:
Görüntüleme ekranında sağ clik yapıp, uzaklaştırma veya yakınlaştırma yapılarak ekran büyüklük ayarı yapılır.
Soru:
Programda Stok, Fatura, İrsaliye ve Sipariş vb. modüllerde miktar kısmına bir değer yazıldığında noktadan sonra küsurat hanesi görünüyor. Küsurat kısmının sadece gerekli olduğu anda çıkması, diğer işlemlerde küsurat kısmının çıkması istenmiyor. Ne yapılabilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünden Servis İşlemleri, Sabit Tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, Şirket Genel Parametreleri bölümünden Miktar kısmında Hane Sayısı:3 En Az Kesir Kısmını 0 yaptığımızda miktar küsuratı ekranda görünmeyecektir. Fakat küsuratlı işlemlerde noktadan sonra küsurat girdiğimizde ekranda görünecektir.
Soru:
Programda herhangi bir raporu görüntüledikten sonra yazıcı simgesini tıklayıp döküm almak istiyorum. Fakat yazdırma ekranı bir süre bekledikten sonra açılıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
İlgili bilgisayarda birçok yazıcı tanımlanmışsa, program görüntüleme yaptıktan sonra yazıcı simgesine tıkladığımızda, tüm yazıcı tanımlarını aynı ekrana taşımaya çalıştığı için bekleme olur. Eğer kullanılmayan yazıcılar varsa sürenin kısalması için silinebilir.
Soru:
Bir modül içinde birden fazla ekran açıldığında iki ekran arasında nasıl geçiş yapılır?
Cevap:
Açılmış olan ekranlar arasında geçiş yapmak için Ctrl+F6 tuşu kullanılır.
VERSİYONU: ETA:SQL – ETA:V8-SQL
Soru:
Herhangi bir modüle giriş yapıldığında, günlük kur girilmemişse program uyarı verebilir mi?
Cevap:
Şirket bilgileri, Sabit Tanımlar, Parametreler, Genel Parametreler, Şirket Genel Parametrelerinde Diğer Parametreler sayfasında, modüllere girişte kur kontrolü işaretlenir.
VERSİYONU: ETA:SQL – ETA:V8-SQL
Soru:
Etaexcel.reg dosyası çalıştırıldığı halde, Excel’e rapor aktarımında bir hata mesajı ile karşılaşılıyor. (x64 işletim sistemlerinde) Ne yapabilirim?
Cevap:
Bu problemin karşılaşıldığı bilgisayarda öncelikle cmd.exe yönetici olarak çalıştırılır. Karşımıza gelen ms-dos ekranında sırasıyla aşağıdaki komut satırları çalıştırılır.
REGSVR32 /U C:\ETAV8SQL\OLEXLSF.DLL
REGSVR32 C:\ETAV8SQL\OLEXLSF.DLL
VERSİYONU: ETA:SQL – ETA:V8-SQL
Soru:
Herhangi bir rapor görüntüleme yapıldığında ekranın alt kısmı boş geliyor, rapor tam sayfa alınamıyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde, Parametreler, Kullanıcı Parametreleri, Şirket Kullanıcı Parametreleri bölümündeki Görüntü Birim Satır Sayısı arttırılır.
VERSİYONU: ETA:SQL – ETA:V8-SQL
Soru:
Outlook’ tan e-mail gönderilebiliyor. Fakat programdan e-mail gönderilirken, Outlook ekranı açılmıyor.
Cevap:
İşlem yapılan bilgisayarın diskinde bir klasör açılır. Programın yüklü olduğu klasörde bulunan Etautlpath.exe dosyası çalıştırılır. PRNTXRPATH başlığındaki bölüme açılan klasörün yolu tanımlanır. NOT: Çok kullanıcılı sistemde çalışan bilgisayarların her birinin diskinde, ilgili klasör açılmalıdır.
VERSİYONU: ETA:SQL – ETA:V8-SQL
Soru:
Sistemde birden fazla kullanıcı ve bu kullanıcılara bağlı yazıcılar var. Fakat her kullanıcının her yazıcıya değil sadece belirlenen yazıcılara döküm gönderebilmesi isteniyor. Seç yazdır ile yazdırma işlemi yapıldığında aynı kullanıcıya ait yazıcıların ekrana gelmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Etasqlsys’ den yazıcı tanımları bölümüne girilir. Burada hangi yazıcılar işleme katılacaksa o yazıcılara özel kod verilir. Daha sonra ilgili kullanıcı kartına girilir. Burada yazıcı özel kodu bölümüne tanımlanan özel kod yazılır. Kullanıcı herhangi bir döküm alırken seç yazdır ile yazdırmak istediğinde karşısına sadece bu kullanıcı için tanımlanan yazıcılar gelir.
VERSİYONU: ETA:SQL – ETA:V8-SQL
Soru:
Yeni dönem açılışında ‘Tablolar oluşturulamadı hatası’ veriyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Sene içinde makine değişikliği, sistem değişikliği yapıldığı durumlarda SIRKET tablosunda yeni SIRDBSERVER ve SIRDBLOCATION field’ları kontroll edilip varsa değişiklikler düzeltilmelidir.
Soru:
Bütün modüller için yeni fiş ekranında karşıma gelen pencerede sadece istenen fiş tiplerinin kalması nasıl sağlanır?
Cevap:
İlgili modülün Servis/Sabit Tanımlar/Fiş Tip Tanımları ekranında istenmeyen fiş tiplerinin onay kutusu kaldırılır ve kayıt edilir.
Soru:
2009 yılından 2010 yılına yeni dönem açtıktan sonra devir işlemi yaparken “döviz tarihi ya da döviz kuru bulunamamıştır” hatası veriyor. Ne yapabilirim?
Cevap:
Yeni döneme devir işlemi yaparken döviz tarihi bölümü 01/01/2010 Olduğundan, bu tarih de resmi tatil olan Cuma gününe denk geldiği için kur bulunamıyor. Döviz tarihi 04/01/2010 olarak değiştirilrise sorun çözülür.
Soru:
Stok ya da cari devir fişlerinde manüel olarak devir değerlerini değiştirirken fiş satırları çok fazla olduğu için ilgili cari ya da stok kodunu bulmak zor oluyor. Nasıl kolay bulabiliriz ?
Cevap:
İlgili Cari ya da Stok devir fişi içerisinde iken kalem bölümünde Ctrl+F tuşuna basarak karşımıza gelen ekranda bulmak istediğimiz Cari ya da Stok kodunu yazarak Bul-Ara tuşuna bastığımızda ilgili satıra kolayca gidebilir ve devir tutarını değiştirebiliriz.
Soru:
Programın kaç kullanıcılı olduğu ve hangi modüllerden oluştuğu nasıl görülebilir?
Cevap:
Herhangi bir modülde Yardım/Hakkında bölümüne girilir. Program bilgileri ve kullanıcı lisans bilgileri görülebilir.
Soru:
Her şirketin renk tanımları ayrı yapılabilir mi ?
Cevap:
Programın yüklü olduğu klasördeki etautlpath.exe dosyası çalıştırılır. Parametreler kısmından Şirket Bazlı Dizin Kullanımı işaretlenir. Sonrasında her şirket için ayrı renk tanımı yapılabilir.
Soru:
Kayıt edilmiş bir fiş ya da kart bilgisinin hangi kullanıcı tarafından, hangi tarihte yapıldığı veya değiştirildiği nasıl görülür?
Cevap:
Kayıt yapılmış harekette ya da kartta F8-Detay bölümünün altında bulunan Kayıt Bilgisi tuşuna basılır.
Soru:
Shift + F1 genel yardım açılmak istendiğinde hata veriyor veya yardım açılmıyorsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
EtaV8Sql klasörünün altındaki HELP.REG dosyası çalıştırılır.
Soru:
Rapor görüntüleme yaparken out of memory mesajı veriyorsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
Görüntüleme ekranı geldikten sonra ekranın üstünden “ön izlemeyi yakınlaştır” bölümünden %100 işaretlenir.
Soru:
Excel’e rapor yollarken hata mesajları geliyor ve Excel otomatik açılmıyorsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
Eta klasörünün içindeki Etaexcel.reg dosyası çift tıklanıp, gelen mesaja “Evet” denir.
Soru:
Fiş kayıtlarında sql ifadesi kitaplık kaydedilmemiştir hata mesajı Veriyorsa ne yapılmalıdır?
Cevap:
Program klasörü altından etabde.rec dosyası çalıştırılır.
Soru:
Hesap makinesindeki rakam nasıl taşınır?
Cevap:
Ctrl + 1 tuşu ile rakam taşınır.
Soru:
V.8’de gelen hata mesajı kutusunun içi boşsa, ayrıca muhasebe fişinde başlıklar bozuk geliyorsa (hesap kodu, hesap ismi bu başlıklar ASCII karakter şeklinde geliyor) ne yapılmalıdır?
Cevap:
Eta klasöründeki default klasörü geri yüklenir.
Soru:
Rapor çıktıları E-Posta olarak nasıl gönderilir?
Cevap:
E-Posta gönderilmek istenen rapor ekrana görüntülenir. Gelen rapor görüntüsünde F5-Postala butonuna basılır. Ekrana parametre ayarına göre, Etanın mail ekranı ya da Outlook ekranı gelir. Adres bilgileri yazılarak mail gönderme işlemi tamamlanır.
Soru:
F8 parametrelerde bulunan onay işaretlerinin tamamının kaldırılması ya da işaretlenmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
F8 parametreler ekranında iken istenilen bölümde farenin sağ tuşu yardımı ile tümünü kaldır veya tümünü seç seçilir.
Soru:
F7-Eski fiş listelerinde belirlenen aralığa göre liste nasıl alınır?
Cevap:
Eski fiş arama ekranında F8 parametrelerde listeye gelmesi istenilen fiş tipleri işaretlenerek kısıtlama sağlanabilir. İki tarih arası veya rakam kıstası verilecekse F7-Fiş Listesinde bulunan Dürbün (F3-Gelişmiş Arama) fonksiyonunu kullanmak gerekecektir. Bu işlem için Dürbün butonuna basılarak gelen ekrana örneğin tarih kıstası verilebilir.
Soru:
Fiş girişlerinde satır kopyalama işlemi nasıl yapılır?
Cevap:
Fiş girişlerinde satır kopyalama Ctrl+K tuşu ile yapılır. Kopyalanmak istenen satır üzerinde Ctrl+K tuşuna basıldığında her basılış kadar satır kopyalanır. Satır kopyalamanın bir diğer şeklide Ctrl+C tuşu ile yapılabilir. İstenen satır üzerinde Ctrl+C tuşuna basılır. Sonrasında bu satır hangi satıra kopyalanmak isteniyorsa o satırdaCtrl+V tuşuna basılır.
Soru:
Fiş girişlerinde satır nasıl taşınır?
Cevap:
Satır numarası mouse ile tutularak sürüklenir.
Soru:
F6 ve F7 seçim listelerinde yapılan ayarların kullanıcı bazlı veya şirket bazlı yapılabilmesi nasıl sağlanır?
Cevap:
Program dizinindeki ETAUTLPATH util dosyasındaki Parametreler bölümünde şirket bazlı veya kullanıcı bazlı olarak işaretleme yapılır.
Soru:
Programın içerisindeki SHIFT+F1 Büyük yardımı açılmaması halinde ne yapılmalıdır?
Cevap:
EtaSql klasörünün altındaki, “help.reg” dosyası çalıştırılır.
Soru:
Etautlalter işlemi yaparken “etamaster.tmp oluşturulamıyor” hata mesajı gelirse ne yapılmalıdır?
Cevap:
Eta sistem konfigürasyon tanımlarında sunu dizini ve eta veritabanı dizini bölümleri kontrol edilir.
Soru:
Rapor ekranlarındaki listeleme parametreleri nasıl kayıt edilir?
Cevap:
Şirket Bilgileri modülünde Servis / Sabit Tanımlar/ Kullanıcı Parametreleri/ Şirket Kullanıcı Parametreleri bölümü Dizayn sayfasındaki Verileri Sakla parametresi işaretlenir.
Soru:
“Config.Eta dosyası bulunamadı” hatası verirse ne yapılmalıdır?
Cevap:
Ana makine paylaşımının izinlerinin ve güvenlik izinlerinin Everyone ve Full Control haline getirilir.
Soru:
Raporlarda kullanılan listeleme kriterlerinin kayıtlı kalması nasıl sağlanır?
Cevap:
Şirket Bilgileri/Servis İşlemleri/Sabit Tanımlar/Parametreler/ Kullanıcı Parametre/Şirket Kullanıcı Parametreleri/Dizayn sekmesinde en alt kısımda listeleme aralıkları verilerinde verileri sakla işaretlenir.
Soru:
Programda renkleri değiştirdikten sonra eski haline nasıl dönülür?
Cevap:
Program CD’sinden etautlcolor.ini dosyası geri yüklenir.